preskoči na sadržaj
Povijest

150. godina života i rada Osnovne škole "HRELJIN" Prema pričanju i oskudnim podacima (jer je sva arhiva spaljena 1945. godine kada je spaljena i škola) do 1853. godine bilo je u Hreljinu vrlo malo pismenih ljudi i to pretežito muškaraca koji su se opismenjavali polazeći školu u Kraljevici. 1853. osnovana je i otvorena u Hreljinu prva Pučka škola. Obuka je započela 21. studenoga 1853. godine zaslugom mještanina Mate Polića-Šumića koji je materijalno omogućio otvaranje i početak rada škole u mjestu. Prvi učitelji bili su kapelani (Mate Sablić i Fran Vlah) u postupku sa djecom bili vrlo strogi. Škola tada nije imala vlastite zgrade, pa se nastava održavala u privatnim zgradama a nju je pohađao vrlo mali broj muške djece. Nastava se u privatnim zgradama održavala gotovo 20 godina, kada je na terenu današnjeg Društvenog doma 1874. bia podignuta školska zgrada koja je svojim izgledom i prostorom u potpunosti odgovarala zahtjevima i potrebama škole onog vremena.

Cjelovitu povijest škole obradio je u svojoj knjizi prof.dr.sc.Milivoj Čop koji je mukotrpnim radom u poznim godinama svojega života tražio podatke po arhivama, obradio ih i uoblčio u najcjelovitije djelo u Hrvatskoj o povijesti jedne škole.

Danas je škola usmjerena učenicima, posvećuje se pažnja uređenju prostora, nabavci nastavnih sredstava i pomagala, stručnom i metodičkom obučavanju učitelja. Svi učitelji završili su edukaciju Zdravstveno obrazovanje i Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje, u potpunosti je adaptirana školska kuhinja, a već treću školsku godinu učenici nam odlaze u Boston i Maine na ljetni kamp djece iz cijelog svijeta SEEDS OF PEACE. Škola je uključena u CAP projekt sprečavanja nasilja.

Obilježavajući 150. obljetnicu u prosincu 2003. organiziran je u školi susret svih živućih učitelja, 16. travnja 2004. upriličena je promocija knjige prof.dr.sc. Milivoja Čopa "150 godina života i rada Osnovne škole Hreljin", 23. travnja 2004. organizirana je promocija školskog lista "MI" čiji 14. broj je izašao nakon punih 18 godina! 28. svibnja organizira se završna svečanost priredbom učenika. Do posljednjeg mjesta bila je 16. travnja 2004. godine ispunjena dvorana Doma kulture na Hreljinu gdje je, povodom velike obljetnice OŠ "Hreljin" - njezine 150.godišnjice postojanja, održano predstavljanje knjige, autora Hreljana, prof. dr. Milivoja Čopa s naslovom "150 godina života i rada osnovne škole Hreljin". Knjigu na kojoj je prof. Čop s brojnim suradnicima radio gotovo šest godina predstavili su urednik i recenzent prof. dr. Vladimir Rosić i drugi recenzent akademik Petar Strčić te autor sam, dok su nekoliko uvodnih riječi brojnim okupljenim Hreljanima kazali i domaćini, predstavnici lokalne vlasti, KUD–a Sloga i OŠ Hreljin. Predsjednik Vijeća MO Hreljin Ante Vučemilović-Šimunić istaknuo da upravo veliki odaziv mještana govori da je rad na ovoj knjizi vrijedio svakog uloženog truda. Ravnatelj OŠ Hreljin prof . Zoran Pavletić ovom je prigodom naglasio da je knjiga vrednija od svih spomenika jer ona sama gradi spomenike u srcima onih koji ju čitaju. Istaknuvši da se rada na knjizi prihvatio iz dva razloga, 40-godišnje povezanosti s hreljinskom školom i zbog rada na Filozofskom fakultetu kojem je jedan od zadataka unapređivanje odgojno-obrazovnog procesa, prof. dr. Vladimir Rosićje najviše govorio o autoru. - Milivoj Čop cijeli je svoj životni radni vijek posvetio školstvu, a iako je stalno se usavršavajući u znanosti kao akademski status doktora znanosti, on je uvijek bio i ostao učitelj. Za svoj pedagoški rad dobio je niz priznanja, a ipak je najvažnija ona učiteljska-nagrada fonda "Ivan Filipović" za unapređenje pedagoške teorije. Zahvaljujući njemu, ali i nizu učitelja, profesora i ravnatelja koji su radili u vašoj školi, OŠ Hreljin zbog svojih programa i ostvarenja s ponosom stoji u samome vrhu najboljih škola u Hrvatskoj, riječi su prof. dr. Vladimira Rosića koji zaključuje da je ova knjiga neupitan doprinos društvenom i pedagoškom obilježavanju izuzetne školske ustanove u Hreljinu. Akademik Petar Strčić pozabavio se sadržajem knjige posebno naglasivši veoma bogatu i sadržajnu povijest hrvatskog školstva. Strčić je dodao da je knjiga sadržajno iznimno visoke vrijednosti, opsežno i temeljito djelo koje se ne dotiče samo hreljinske škole, već i mjesta Hreljin.

Knjiga "150 godina života i rada Osnovne Škole Hreljin" govori o društveno političkim prilikama u doba osnivanja škole, daje uvid u njezino ustrojstvo, pojavu prvih učenika i njihov uspjeh. Autor prati razvoj škole do 2003. god, te pritom analizira i na znanstven način interpretira preustrojavanje školskog života prema zakonima koje su pojedine državne zajednice u okviru kojih je živio Hreljin u 19. i 20. stoljeću donosile, propisivale i ukidale. Knjiga je tiskana u tisuću primjeraka, a financijski su objavljanje pomogli Ministarstvo Znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-Goranska županija, Grad Bakar, MO Hreljin, KUD Sloga, OŠ Hreljin, FINA, Narodne novine, HEP i "Candela" D.O.O . Svi zainteresirani za nabavku knjigu mogu se obratiti OŠ "Hreljin" na tel. 051 809 701. Cijena knjige je 150,00 kn.
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


TražilicaZabavno i poučno

 

 

preskoči na navigaciju